Blog > Komentarze do wpisu

Placek po węgiersku

placek             Skladniki na gulasz : 1 kg mięsa wolowego, 3 cebule, 3 czerwone papryki, 1 ostra papryka chili, 2 łyzki pasty paprykowej, 3 łyzki koncentratu pomidorowego, 1 litr bulionu, listek bobkowy, 3 ziela angielskie,2 łyzki papryki w proszku, sol, pieprz.

Skladniki na placki:  1/2 kg ziemniaków, 1 jajko, 4 łyzki mąki, sol, pieprz.

   Wołowinę kroimy na małą kostkę, obtaczamy w mące i smazymy na rozgrzanym oleju.Do gotującego się bulionu wrzucamy listek bobkowy ,ziele i usmazone mięso bez tłuszczu.Gotujemy na malym ogniu az do miękkości mięsa.   Na pozostałym tłuszczu z mięsa smazymy cebulkę, w połowie smazenia dodajemy paprykę w proszku. Dodajemy do bulionu. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, przecier pomidorowy, pastę paprykową i jeszcze troszkę dusimy.

   Obrane ziemniaki, cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mąkę, jajko, sol, pieprz i wymieszać. Na rozgrzanym oleju smazyć duze placki   (jeden na całą patelnię) na rumiany kolor.

       Na gorącym placku układamy gulasz, składamy w pol. Na wierzch dajemy łyzkę śmietany i posypujemy koperkiem lub pietruszką.

    

poniedziałek, 14 listopada 2011, aga.gotuje